Allergia kezelése | allergia tünetei
1135 Budapest, Jász utca 33-35.
06(1)800-9333, 06(30)633-09-61
  
Anyajegyek (Naevusok) – típusok, kialakulás oka, mikor kell orvoshoz fordulni, eltávolítani

Az anyajegyek (naevusok) a bőrben található pigmentsejtek – a melanociták – felhalmozódása által létrejövő bőrelváltozások. Általában barna vagy fekete színűek, de előfordulhatnak színtelen vagy vörös színű változatok is. Az anyajegyek mérete és formája változatos lehet, és bár legtöbbször ártalmatlanok, előfordulhat, hogy átalakulhatnak rosszindulatú daganattá, melanómává.

Anyajegyek elhelyezkedése

Anyajegyek bármilyen bőrtípusú embernél, bárhol előfordulhatnak a bőrön, megtalálhatóak minden testrészen. Az anyajegyek elhelyezkedése változatos lehet. Előfordulhatnak a fejen, a nyakon, a mellkason, a hason, a hátoldalon, a karokon, a lábakon, és még a talpakon, kézujjak és lábujjak között, a tenyéren, a körmök alatt, a nemi szerveken és a szájüregben is.

Az anyajegyek előfordulása függ a genetikai hajlamtól, a bőr pigmentációjától és a napozási szokásoktól is. Azokon a testrészeinken, amelyek gyakrabban vannak kitéve a napfénynek, mint például az arc, a felsőtest, a karok és a lábak, általában több anyajegy található.

Anyajegyek típusai

Az anyajegyeket általában három fő típusra osztják:

  1. Kongenitális névusz (Congenital naevus): a születési anyajegyek, amelyek már a születéskor jelen vannak. Különböző méretűek és alakúak lehetnek.
  2. Szerzett névusz (Acquired naevus): a szerzett anyajegyek, amelyek életünk során alakulnak ki. Legtöbbször ártalmatlanok, de idővel változhatnak, ezért érdemes őket rendszeresen ellenőrizni.
  3. Atipikus névusz (Atypical naevus vagy Dysplastic naevus): az atipikus anyajegyek, amelyek rendellenes formájúak és színezetűek valamint gyakran nagyobbak a tipikus formánál. Nagyobb eséllyel alakulnak át melanómává, ezért fontos figyelemmel kísérni őket.

Az anyajegyek kialakulásának okai

Az anyajegyek kialakulása genetikai és környezeti tényezők eredménye. A melanociták a bőr pigmentjét termelő sejtek, amelyek megvédik a bőrt az UV sugárzástól. Ha a melanociták túlzott mennyiségben termelődnek vagy felhalmozódnak egy területen, anyajegy keletkezik.

Az anyajegyek kialakulásának oka összetett, genetikai és környezeti tényezők egyaránt szerepet játszhatnak. A legfontosabb környezeti tényező a napfény expozíció, amelynek hatására a bőrben található melanociták több pigmentet termelnek, amelyek az anyajegyek kialakulásához vezetnek. Azoknál az embereknél, akiknek a bőrtípusa világosabb, és akik hajlamosak a leégésre, nagyobb valószínűséggel alakulnak ki anyajegyeket.

Mi okozhatja az új anyajegyek kialakulását?

Új anyajegyek kialakulását több tényező okozhatja, mint például:

  • Genetikai hajlam. Az anyajegyek számát és eloszlását is befolyásolhatja a családi anamnézis. Ha a szülőknek sok anyajegye van, akkor a gyerekekiknek is nagyobb valószínűséggel alakulnak ki anyajegyeik.
  • Napfény hatása. A túlzott napsugárzás növelheti az anyajegyek számát, mivel az UV sugárzás serkenti a melanociták termelődését.
  • Hormonális változások. Terhesség, pubertás vagy hormonterápia során előfordulhat, hogy a hormonális változások hatására több anyajegy alakul ki. A nőknek általában több anyajegye van, mint a férfiaknak, mivel a nőknek gyakrabban fordulnak elő hormonális változások az életük során.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Az alábbi esetekben érdemes orvoshoz fordulni:

  • Ha egy anyajegy mérete, színe vagy formája változik.
  • Ha egy anyajegy viszket, fáj, vérzik, vagy váladékozik.
  • Ha egy anyajegy gyorsan növekszik vagy új anyajegyek jelennek meg rövid idő alatt.

A túlzott mértékű anyajegy kialakulása nem feltétlenül jelent veszélyt a bőrrákra, de fontos az anyajegyek figyelemmel kísérése, ill., ha bármilyen változást tapasztalunk az anyajegyekben, azonnal forduljunk orvoshoz.

Tévhit, hogy az összes anyajegy eltávolítása megakadályozza a bőrrák kialakulását.

Valójában minden atipikus anyajegy egy rák megelőző állapot, de a legtöbb ilyen anyajegy valójában nem válik daganattá. A melanoma, a bőrrák legveszélyesebb típusa.

Mikor kell egy anyajegyet eltávolítani?

Egy anyajegyet akkor érdemes eltávolítani, ha:

  • Rosszindulatú daganatra utaló jelek mutatkoznak, például gyors növekedés, változó szín vagy forma.
  • Az anyajegy zavarja a mindennapi tevékenységeket, például dörzsölődik a ruházat által vagy sérül borotválkozás közben.
  • Esztétikai okokból, ha a páciens úgy érzi, hogy az anyajegy rontja a megjelenését.

Az anyajegyek eltávolítása általában egyszerű és biztonságos beavatkozás, az orvosok általában helyi érzéstelenítést alkalmaznak.

Hogyan előzzük meg, hogy új anyajegyek jelenjenek meg?

Ha szeretnénk csökkenteni az új anyajegyek kialakulását védjük a bőrünket a nap káros UV sugárzásától. Használjunk legalább 30 faktoros fényvédőt, és/vagy viseljünk hosszú ujjú ruhákat, kalapot és napszemüveget.

Kerüljük a napozást és a szoláriumot.

 

Feketéné Radó Barbara

dietetikus, egészégügyi tanár MSc

 

Hivatkozásjegyzék

American Academy of Dermatology Association. Moles: Overview. Last updated: 10/11/22 Moles: Overview (aad.org)

American Cancer Society. What Causes Melanoma Skin Cancer? Last Revised: August 14, 2019What Causes Melanoma? | Causes of Melanoma Skin Cancer

Bolognia JL. Too many moles. Arch Dermatol. 2006 Apr;142(4):508. doi: 10.1001/archderm.142.4.508.

Jespersen H. Moles and melanoma. Tidsskr Nor Laegeforen. 2022 Oct 24;142(15). English, Norwegian. doi: 10.4045/tidsskr.22.0626.

Mayo Clinic. Moles. Feb. 18, 2022 Moles - Symptoms and causes - Mayo Clinic

National Health Service. (2018). Moles. Moles - NHS (www.nhs.uk)